Nieuws & Archief

Als finale van de afgelopen Landelijke Studiedag voor Muziekagogen ontving Remi Adriaansz een bijzondere prijs.

In meer dan dertig jaar leidde Remi 150 mensen op tot Ortho-agogisch Muziekbegeleider dan wel Muziekagoog. Decennialang gaf hij lezingen, workshops en seminars in Nederland en daarbuiten. Zoals de aanwezigen beaamden: Nederland had nooit Muziekagogie kunnen hebben zonder Remi.

Enkele jaren geleden nam Remi afscheid van zijn opleidende en coördinerende rol waar het de opleiding Muziekagogie betreft; hij ging met pensioen. Dat was mogelijk doordat hij uitstekende nieuwe docenten en passievolle muziekagogen heeft afgeleverd. Zeer onwenselijk was het echter dat corona verhinderde dat hij passend uitgezwaaid kon worden.

Op 24 mei 2024 mocht hij dit applaus alsnog ontvangen. Tot tweemaal toe klonk het minutenlang, met een staande ovatie als onderstrepend effect.

Daarna ontving hij een bijzondere en unieke onderscheiding: de allereerste Remi Adriaansz Award. Vanaf nu zal deze prijs elke studiedag worden uitgeraakt aan een zich onderscheidende collega, voor het initiëren, stimuleren, innoveren en profileren van de Muziekagogie in Nederland.

Remi is gevraagd om erevoorzitter te worden en te blijven van de selectiecommissie, en hij zegde toe deze prijs persoonlijk te blijven uitreiken zolang het hem gegund is. Bedrijven en organisaties worden uitgenodigd deze prijs ook daadwerkelijk een substantiële vulling te geven. Enkele toezeggingen zijn al binnen.

De aanwezigen proostten op Remi, elkaar en op het feit dat de muziekagoog zelf een instrument is dat beroert, verklankt, oproept, beschermt en verrijkt. Omdat de ‘Ander’ dat nodig heeft en verdient.

Op 24 mei 2024 kon de eerste Landelijke studiedag Muziekagogie sinds de covidperiode doorgaan. Pauline van der Mark trapte als coördinator van Artiance Centrum voor de Kunsten de dag af, waarna 60 aanwezigen door sprekers en workshops werden meegenomen in het thema “Muziek als instrument”.

Rob de Jong: (naar “Ode”, Arthur O’Shaughnessy)

“Wij zijn de muziekmakers,
wij zijn de dromers van dromen,
dwalend langs eenzame golfbrekers
en zittend aan verlaten waterstromen.
Wij zijn wereldverliezers, wereldverlaters
in de bleke maneschijn.
Tegelijk zijn we bewegers en opschudders
van de wereld, altijd. Zo zou het weleens kunnen zijn.”

Mathieu Pater: De kracht van muziek, over zijn werk als muziektherapeut en onderzoek naar de kracht van muziek in het begeleiden van jongeren met autisme. “Muziek is afstemmen, aansluiten en uitdagen”. Een verhaal over loskomen van de medische benadering. En over de Vijfde Snaar van de Ukelele.

Machiel Bakker: Voorzitter van Muziek voor de Zorg. Hij Zorgt ook voor de Muziek: Radio Remember laat afstemmen op díe muziek die herkenbaar is uit de tijd die jíj noemt ’toen er nog goede muziek was’. Een prachtig medium voor mensen met dementie.

Workshop Symphonic eMotions: Jouw beweging wordt omgezet in muziek! Een heerlijke beloning op jouw inspanning. NIEUW: componeer als muziekagoog je eigen sounds, afgestemd op jouw cliënt!

Workshop Crdl: de kwaliteit van het contact. Geef mij jouw hand en er klinkt heerlijke muziek. Ook in groepsverband te gebruiken. We delen met elkaar de indrukwekkende resultaten in het werken met mensen met dementie, maar ook andere doelgroepen. NIEUW: stel als muziekagoog je eigen geluidenpalet samen, afgestemd op jouw cliënt!

Workshop BiM: beleven in muziek, een sensomotoriche ervaring. Wie er niet mee bekend was, was snel overtuigd van de geweldige uitwerking. Voor wie al jaren bekend is met BiM waren de nieuwe materialen en muziekjes een stimulerende toevoeging. NIEUW: nieuwe werkvormen en materialen!

Remi Adriaansz besloot de dag met een lofzang op de werking van muziek (“Laat de muziek haar werk doen!”), gelardeerd met voorbeelden, inzichten en resultaten verzameld in een rijk leven vol betekenisvolle muziek.

En dat alles in een welhaast familiaire sfeer van ontmoeten, uitwisselen, bijpraten, stimuleren en verbonden weten. Tot de volgende keer: 23 mei 2025!